Оформлення вже зробленого перепланування

Багато власників не хочуть займатися ходінням по інстанціях та збором документів. Такий вибір приносить багато проблем. Одна з них – штраф. Для приватних осіб самовільне перебудова тягне у себе виплату від 1 до 3 тисяч рублів відповідно до статті 7.21 КоАП РФ. При цьому житлова інспекція зобов’яже отримати дозвіл. Якщо ж проведені зміни неприпустимі, власнику доведеться повернути все у первісний вигляд. Їх можуть виявити під час планової перевірки, надходження скарг від сусідів, при оформленні дарування чи продажу.

Є два шляхи легалізації вже виконаного перепланування — через узгодження проекту в районній Міжвідомчій комісії або через суд (відповідно до п. 4 ст. 29 ЖК РФ). < br>

За загальним правилом, якщо виявлено факт самовільного перепланування, власник такого приміщення зобов’язаний привести його до початкового стану в розумний термін. Однак за рішенням суду квартира може бути залишена в перепланованому вигляді, якщо, звичайно, внаслідок проведеного перебудови не порушуються права та законні інтереси громадян, а результат робіт не становить загрози їх життю чи здоров’ю.

Алгоритм погодження

• Здійснюємо обміри.
  • Збираємо вихідно-дозвільну документацію.
  • Організуємо проведення технічного обстеження (це не завжди необхідно, проте часто буває потрібно).
  • Звертаємось до проектної організації для складання документації.
  • Замовляємо проведення необхідних експертиз.
  • Звертаємось до житлової інспекції для погодження.
  • Якщо погодити у житловій інспекції не вдалося, звертаємося до суду.

Якщо вдалося отримати позитивне рішення житлоінспекції, необхідно буде пройти процедуру здачі перепланування держкомісії, а потім на підставі підписаного акта звернутися за складанням нового кадастрового плану та отримати нове свідоцтво про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Якщо на етапі ремонтних робіт власник з якихось причин змінив думку про перепланування, що проводиться, ні в якому разі не можна відхилятися від затвердженого проекту перепланування; будь-які зміни до проекту мають знову пройти узгодження.

Що робити у разі відмови

Оскаржити відмову у відповідності до перепланування можна через суд протягом 3 міс. після його отримання.

Перед тим як розпочати перепланування своєї квартири, зверніться за безкоштовною консультацією до житлової інспекції (контактну інформацію можна знайти на офіційному сайті). Це допоможе спланувати роботу з перебудови заздалегідь і не витрачати зайві кошти і час на оскарження відмови.

Відповідальність за неузгоджене перепланування

Матеріальні наслідки виражаються у накладенні на громадянина, який здійснив неузгоджене з житловою інспекцією перепланування, чим було порушено права інших громадян, штрафу в наступному розмірі.

• Від 2 до 2,5 тис.руб. – Відповідно до п. 2 ст. 7.21 КОАП РФ за самовільне перепланування. До 1,5 тис. руб. – За псування житлового приміщення відповідно до п. 1 ст. 7.21 КОАП РФ.

Крім того, самовільне перепланування загрожує тим, що власник тимчасово буде обмежений у правах за розпорядженням своєю власністю, а також обмежений у праві виїзду за межі країни.