Яку стелю краще зробити у ванній кімнаті?

Ванна кімната – приміщення з особливими вимогами. Висока вологість, перепади температури, пряма дія води, різноманітні запахи – все це потребує особливих умов для оздоблювальних матеріалів. Тому далеко не всі способи оздоблення підходять. Одне з найчастіших питань – яку стелю краще робити у ванній кімнаті? Давайте розберемося.

Основні вимоги до матеріалів

Ванна – приміщення складне. У рідкісних квартирах вентиляція працює ідеально (навіть активна витяжка), тож будьте готові до постійної вологи. Вона призводить не тільки до потік, а й до утворення грибка та плісняви ​​– це неприємно не лише з естетичної точки зору, але й небезпечно для здоров’я. Обробка після появи приносить короткочасні результати, а потім все починається знову. Тому важливо передбачити таке оздоблення стелі, щоб цвіль навіть не думала з’являтися.

Які властивості має оздоблення стелі?

  • Не вбирати вологу – щоб уникнути перевищення здорового показника вологості та розвитку грибка.
  • Мати фунгіцидні та антисептичні властивості.
  • Не руйнуватися від коливань вологи та температури.
  • li>
  • Не деформуватися (не текти) під впливом пари.
  • Бути негорючими та нетоксичними.
  • Витримувати регулярний догляд та залишатися в первозданному вигляді.
Всі перераховані властивості мають фарба (спеціальна для ванних кімнат – латексна або акрилова), ПВХ- і металеві панелі, ПВХ-плівка. Розкажемо про них далі.

Фарбування

Мабуть, найпоширеніший спосіб обробки, особливо у новобудовах. Причин цього кілька:

  • дешевизна;
  • в нових будинках, як правило, стелі вирівняні, тому фарба буде виглядати рівно;
  • до остаточного усадки будинку (а це кілька років) не рекомендується ставити натяжні і навісні стелі, оскільки стіни з опорами можуть рухатися, що позначиться на поверхні;
  • покриття наноситься дуже просто, буквально протягом одного дня.

До мінусів фарбування можна віднести відносну недовговічність (стелю рекомендують перефарбовувати не рідше одного разу на 10 років) та нездатність протистояти затопленню сусідів – доведеться просушувати і перефарбовувати стелю заново.  p>

Щоб поверхня добре виглядала, її необхідно ретельно ґрунтувати, штукатурити та шліфувати. Не у всіх будинках є така можливість (наприклад, якщо проходять міжпанельні шви), тому вирівнювання може бути особливо трудомістким, а іноді й марною справою.

ПОГОДА В БУДИНКУ: 5 ПОТРІБНИХ ПРИЛАДІВ З ТК «ЛАНСЬКОЇ»

Житловий інтер’єр — це насамперед зона комфорту та здоровий мікроклімат і лише потім естетика та дизайн. Але зазвичай хочеться всього й одразу. Ми зібрали ТОП-5 побутових приладів з ТК «Ланської», які зроблять ваш побут комфортнішим та гармонійніше впишуться в інтер’єр. 

Ще одна особливість – можливість проступання плям висолів, якщо для панелей перекриттів або початкової штукатурки використано неякісний матеріал. З цим нічого вдіяти не можна, тому що солі все одно проступатимуть. У таких випадках цей спосіб не підходить.

Навісні конструкції

Під навісними найчастіше розуміються конструкції з рейок або плит, які розміщуються на каркасі або напрямних, прикріплених до стін або стелі на відстані від базової поверхні. Матеріал використовується різноманітний – від ПВХ-плитки до дзеркальних панелей із гравіюванням. При цьому деякі види потрібно використовувати з обережністю – наприклад, пінні панелі, дерево, гіпсокартон: через пористу структуру від вологості в них може завестися пліснява, тому необхідна якісна вентиляція.

You may also like...