Оформлення перепланування квартири

1. Отримання техпаспорту

Отримати технічний паспорт житлового приміщення можна у територіальному бюро технічної інвентаризації. Якщо техпаспорт вже є, його приймуть при подачі пакету документів, а потім повернуть разом з Актом про завершене перебудову та (або) перепланування житлового приміщення.

2. Замовлення проекту перепланування

Замовити проект можна у автора проекту вдома, а у разі відсутності автора — у будь-якій проектній організації, що вступила до саморегулівної організації (СРО) і має свідоцтво про допуск до таких робіт.

3. Складання пакету документів

Потрібно здати весь пакет документів. В організації ви отримаєте розписку про те, що ви прийняли заяву. Термін розгляду – 45 робочих днів. Після його закінчення у вас буде письмовий дозвіл або відмова. Не втратите їх.

Куди здавати

• Районна адміністрація у вашій місцевості або Мосжилинспекція, якщо ви житель Москви. В Санкт-Петербурзі діє Державна житлова інспекція. МФЦ. Порядок дій той самий — оформлення проекту та збирання пакету документів.
  • Портал держпослуг. На сайті потрібно вибрати місце розташування і заповнити заявку.

Дозвіл діє один рік. Якщо ви не встигнете вкластися в цей термін, потрібно буде починати узгодження наново.

4. Розробка проекту

Починають з обстеження приміщень та складання технічного висновку про стан конструкцій та можливості перепланування. Потім отримують висновок Росспоживнагляду на внутрішнє перепланування. За часом схвалення проекту займає щонайменше 2-3 міс.

5. Реалізація

Терміни залежать від складності майбутніх робіт, майстерності будівельної бригади та навичок виконроба, а також від безперервності фінансування. У середньому бригада з п’яти осіб виконає просте перепланування в трикімнатній квартирі за 3-4 міс.

Слідкуйте за проведенням будівельних робіт. Результат повинен точнісінько відповідати затвердженим кресленням. А якщо ні, то інспекція не прийме його і доведеться все перебудовувати.

6. Заповнення журналів робіт

Важливим є заповнення журналів робіт, складання актів прихованих робіт, підготовка документів (їх рекомендується готувати та заповнювати по ходу робіт). Якщо ви наймаєте підрядника, внесіть у договір пункт, що він будує з матеріалів, вказаних у проекті. Впишіть їх назви та кількість.  Після закінчення робіт необхідно запросити спеціаліста житлоінспекції для того, щоб засвідчити закінчення перепланування та підтвердити її відповідність проекту.

7. Отримання нового плану БТІ

Потім слідує отримання нового плану БТІ, а потім і свідоцтва про право власності на квартиру з індивідуальним плануванням. Документальне оформлення робіт займе близько 1,5-2 місяців.

Після закінчення ремонту викличте спеціаліста з БТІ, щоб зробити виміри. На їх основі він зробить новий техпаспорт та довідку про перебудову. Ця послуга платна, коштує в районі 2-3 тисяч рублів.

Віднесіть копії та оригінали до районної адміністрації. Оригінали потрібні для звіряння даних, вам віддадуть їх назад. Через місяць ви отримаєте дозвіл, і залишиться лише внести оновлену інформацію до ЄДРН. Після цього ремонт буде узаконено.