Дзеркала у саду. Використання дзеркал у ландшафтному дизайні

Крихкість дзеркала чудово протистоїть силі та шорсткості вуличного простору. Чомусь здається, що поза приміщення скло або дзеркало зовсім не до місця, але це так красиво! Насправді, скло – це міцний матеріал, згадайте, адже воно використовується в вікнах, які захищають наші будинки. Безумовно, ми нечасто бачимо скляні скульптури на вулицях, але це не причина, щоб не використовувати тут вітражні або видувні стекла, а також дзеркала.

Особливе місце відводиться використанню скла та дзеркал у садовому просторі. Дзеркало може відбивати світло в тінисту частину саду, якщо його правильно розташувати, спіймавши промені сонця. Воно може візуально розширити простір, створюючи враження, що там, за ним, є продовження саду, що відбивається. Дзеркальна стіна створює ілюзію, що це шлях до якогось іншого невідомого саду. А ще за допомогою дзеркала можна створити «картину на стіні», де може відобразитися найкрасивіший краєвид, який, можливо, у повсякденному житті ви не помічаєте.

Садові рослини ніби обрамляють дзеркало, і дуже важливо зберегти ефект несподіванки. Тому, маючи дзеркало в саду, переконайтеся, що ваше власне відображення не дивиться на вас. Краще розташовувати дзеркальну поверхню з нахилом трохи вниз і вбік, а також по ходу руху, а не в кінці шляху. Невелика зміна кута допоможе створити ілюзію того, що це садове дзеркало є лише частиною великого простору. Встановити дзеркало потрібно таким чином, щоб у ньому відображалися елементи саду, а не частина стіни будинку, якщо, звичайно, вона не є витвором мистецтва.

Щоб дзеркало гармонійно вписувалося в садовий простір, потрібно правильно його розташувати. Якщо ви вирішили використати дзеркальну поверхню в саду, то постарайтеся зробити так, щоб у ньому не відбивався малопривабливий пейзаж, на кшталт компостної купи або старого парника.

Якщо одна зі стін вашого будинку абсолютно порожня, і немає можливості її задекорувати за допомогою вертикального озеленення, спробуйте створити на цій стіні «картину» або ілюзію вікна, обрамивши дзеркало в таку ж раму, як на вікнах будинку. Дзеркало у вигляді готичного вікна може додати дещо побліклу велич, особливо в оточенні кучерявих рослин. Тільки уявіть, готична дзеркальна арка наприкінці темного коридору.

Не менш красиво виглядають дзеркала у вигляді шпалер. Їхня «хибна» перспектива може зробити простір набагато більшою, ніж вона є насправді. Таке дзеркало додає родзинку і глибину в ландшафтний дизайн ділянки. Якщо краї такого дзеркала задекорувати клематисами, жимолістю або плетистими трояндами, то воно взагалі стане непомітним оку.

Які ж дзеркала краще використовувати у саду – акрилові чи скляні? До речі, ви зможете відрізнити одне одного? Пластикове дзеркало набагато легше за скляне і в десять разів міцніше. Крім того, акрилове дзеркало є безпечним у використанні, що особливо важливо, коли в саду грають діти. Акрилове дзеркало легко піддається різанню, на відміну від скла, його легко можна просвердлити або приклеїти на іншу поверхню. Але в нього є недолік. Оскільки пластикові листи не такі жорсткі, як скло, їх потрібно дуже добре фіксувати на огорожі або стіні будинку, щоб зменшити візуальні спотворення. Акрилові дзеркала легко доглядати, їх можна мити теплою мильною водою, але в жодному разі не використовувати у догляді абразивні матеріали, оскільки поява подряпин на передній поверхні веде до втрати чіткості відображення.

Скляні дзеркала більш звичні для нас, але для вулиці вони надто крихкі. Поверхні дзеркал вимагають ретельного догляду та спеціальної обробки, що захищає від вогкості та плісняви. Крім того, одним з важливих питань є питання кріплення скляних дзеркал у саду. Це не так просто, враховуючи, що скло – не найкращий матеріал для свердління.

У наш час дзеркала все частіше застосовуються в ландшафтному проектуванні. Садові дзеркала надають стилю будь-якому саду і додають йому інший вимір. Якщо ви хочете миттєво збільшити сприйманий простір саду, додати ландшафтне освітлення або трохи містики, дзеркала в саду можуть стати відмінним доповненням. Плюс ви завжди зможете перевірити, чи не забруднили ви обличчя під час роботи в саду, коли ваш сусід зайшов до вас побалакати.

You may also like...